Gregory Porter – cz³owiek wielu talentów. Wys³ano dnia 07-06-2021 o godz. 00:00:00
Temat: Info
Gregory Porter (11.1971 Los Angeles, California) zaprasza do swojej rodzinnej kuchni w Bakersfield w Kalifornii, chc±c podzieliæ siê ulubionymi przepisami i historiami z nimi zwi±zanymi.
Artysta wciela siê w rolê gospodarza programu kulinarnego „The PorterHouse with Gregory Porter”, programu stworzonego przy wsparciu Citigroup.
Zanim ukaza³ siê ¶wiatu jako muzyk, dwukrotny zdobywca nagrody Grammy, wokalista, autor tekstów, artysta Blue Note, Gregory Porter rozpocz±³ karierê w Nowym Jorku jako szef kuchni. Porter wk³ada w gotowanie tyle samo duszy co w muzykê. Zarówno w jego pasji kulinarnej, jak i w twórczo¶ci muzycznej czerpie inspiracjê z tradycji rodzinnej, do¶wiadczeñ z ¿ycia codziennego i poczucia globalnej wspólnoty. Tym razem Gregory Porter zaprasza do swojej rodzinnej kuchni w Bakersfield w Kalifornii, chc±c podzieliæ siê ulubionymi przepisami i historiami z nimi zwi±zanymi. Artysta wciela siê w rolê gospodarza The PorterHouse with Gregory Porter (program stworzony przy wsparciu Citigroup) nowej sze¶cioodcinkowej serii o gotowaniu, pierwszy odcinek zosta³ wyemitowany 12 maja.
Ca³a seria obfituje w najciekawsze fragmenty z katalogu muzycznego Portera, w tym z najnowszego wydawnictwa, nominowanego do nagrody Grammy 2020 (Najlepszy album R&B) „All Rise”.
– Muzyka i jedzenie, to dwie rzeczy w ¿yciu, które naprawdê kocham, one zawsze by³y ze sob± po³±czone. Kuchnia by³a moim domem, zanim jeszcze wkroczy³em na scenê. Jedzenie to nie tylko spo¿ywanie posi³ków, to tradycja, to rodzina, to korzenie i to samo jest z muzyk±. Kiedy robiê piêkne danie, tworzê co¶, co sprawia, ¿e ludzie czuj± siê dobrze, co¶, co rozja¶nia ich twarze i poprawia nastrój, tak samo my¶lê o muzyce. Pisanie piosenek i tworzenie potraw od zawsze mnie inspirowa³o – mówi Porter.
Podczas „The PorterHouse”, Gregory Porter podzieli siê przepisami pochodz±cymi z lokalnych receptur, przedstawi dania inspirowane ró¿nymi zak±tkami ¶wiata oraz opowie o rodzinnych smakach, które pamiêta z czasów, kiedy dorasta³ w Bakersfield z matk± i siedmiorgiem rodzeñstwa. Szósty odcinek ukazuje równie¿, jak wa¿ne s± wsparcie i pomoc w obliczu braku bezpieczeñstwa ¿ywno¶ciowego w Stanach Zjednoczonych, poprzez pomoc dla wspólnoty ko¶cielnej i jad³odajni prowadzonej przez brata Portera, Dionne. Wspieraj±c „The PorterHouse”, Citigroup zobowi±za³o siê do przekazania darowizny na rzecz ich wieloletniego partnera, organizacji No Kid Hungry. Pozwoli to na organizacjê 100 000 posi³ków dla potrzebuj±cych rodzin w USA.
– Zawsze szukamy nowych sposobów, aby zapewniæ klientom Citi dostêp do wspania³ych talentów i niezwyk³ych do¶wiadczeñ. „The PorterHouse with Gregory Porter” pozwala nam to robiæ, jednocze¶nie wspieraj±c No Kid Hungry w ich walce z g³odem w¶ród dzieci, s± to dzia³ania, w które Citigroup jest bardzo zaanga¿owane – mówi Carla Hassan, dyrektor ds. Marketingu Citi.
Pierwszy odcinek serii koncentruje siê wokó³ przepisu Portera na barszcz wo³owy – dania, które jad³ podczas swoich pierwszych tras koncertowych po Rosji. To potrawa oparta o rodzinn± recepturê jego ¿ony Victorii. W poszczególnych odcinkach, do g³ównych dañ bêd± dobrane wina pochodz±ce z wielokrotnie nagradzanej rodzinnej winnicy Halleck Vineyard z Kalifornii.
Winnica Halleck od lat zaliczana jest do najlepszych winnic na ¶wiecie. Zlokalizowana w hrabstwie Sonoma w Kalifornii winiarnia czêsto w³±cza siê w warto¶ciowe projekty maj±ce na celu pomoc spo³eczn±.
Po wyemitowaniu szóstego odcinka pierwszego sezonu 16 czerwca, Citi zapowie specjalne wydarzenie fina³owe dla posiadaczy kart Citi, które odbêdzie siê w czwartek 17 czerwca. Podczas godzinnego wirtualnego eventu obêdzie siê kameralne spotkanie z Gregorym Porterem, po którym artysta zagra koncert z zespo³em w pe³nym sk³adzie. Bêdzie to pierwszy koncert Portera od ponad roku.
(Gregory Porter / foto. Vika Porter)
Gregory Porter pracowa³ jako szef kuchni w tej samej restauracji, w której zacz±³ wystêpowaæ na Brooklynie, a gotowanie i muzyka zawsze przenika³y siê w trakcie jego kariery. Kariera muzyczna Portera rozkwit³a, kiedy jego pierwsze dwa albumy – „Water” (2010) i „Be Good” (2012) – otrzyma³y nominacje do nagrody Grammy. W 2013 roku wyda³ swój pierwszy dla Blue Note album „Liquid Spirit”, który szybko sta³ siê ¶wiatowym fenomenem. Album sprzeda³ siê w ponad milionowym nak³adzie i da³ Porterowi pierwsz± nagrodê Grammy, w tym samym czasie NPR Music okre¶li³o go mianem „America’s Next Great Jazz Singer” – przysz³o¶ci± amerykañskiej wokalistyki jazzowej. Jego drugi album, „Take Me To The Alley” z 2016 roku, przyniós³ Porterowi drug± nagrodê Grammy za Najlepszy album wokalno-jazzowy, czym ugruntowa³ swoj± pozycjê najlepszego soulowo-jazzowego wokalisty i autora piosenek swojego pokolenia. W 2017 roku Porter wyda³ album bêd±cy ho³dem dla Nat King Cole’a – „Nat King Cole & Me”, a w 2020 powróci³ z pe³nym optymistycznego tonu albumem „All Rise”. Oba wydawnictwa otrzyma³y nominacje do nagrody Grammy. Porter jest równie¿ gospodarzem podcastu „The Hang”, który stanowi seriê rozmów z udzia³em jego s³ynnych przyjació³.
Komentarze s± w³asno¶ci± ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialno¶ci za ich tre¶æ.
W³a¶ciel Zbyszek ZbiKo Kowalczyk ˆ (C)+(P) Wszelkie prawa zastrze¿one
kom. 506-504-359 e-mail: zbyszek.kronikarz@gmail.com
www.muzyczneabc.pl - Biblioteka Zbyszka, P³ytoteka Zbyszka, info z kraju i ze ¶wiata *